Podstawowe typy ekspresów
Podstawowe typy ekspresów
Spis treści
Kawa jest napojem, któremu w ostatnich latach nie brakuje popularności, jej konsumpcja z roku na rok bije kolejne rekordy, a coraz większe rzesze ludzi postanowiają się zagłębić w intrygujący świat i samemu zgłębić różnego rodzaju techniki parzenia. W Polsce, w której do lat 90. z wiadomych przyczyn dostęp do wysokiej jakości kawy i urządzeń do jej parzenia był utrudniony dziś widać na nią ogromny boom. Wielu decyduje się na to, by kupić lepszej jakości ziarna, dobry ekspres i zacząć swoją drogę do stania się najprawdziwszym home baristą. Jednak w mnogości dostępnych urządzeń łatwo się pogubić. Czym różni się przykładowo przelewowy Moccamaster, kolbowy De’Longhi i chociażby automatyczny ekspres do kawy JURA? Dziś – specjalnie dla tych, dla których wysokojakościowa kawa jest tematem nowym – omówimy trzy najpopularniejsze typy ekspresów.
Ekspresy przelewowe
Choć ich popularność w XXI wieku spadła, teraz wracają one powoli do łask razem z innymi metodami przelewowymi. Nic dziwnego, w końcu za ich pomocą można szybko przygotować duże ilości bogatego w kofeinę naparu. Są niezwykle proste: wystarczy wlać wodę, włożyć filtr, wsypać grubo zmieloną kawę, nacisnąć przycisk i… gotowe. Napój, który uzyskamy będzie łagodniejszy w smaku, niemal herbaciany, jednak wciąż obfity w zaskakujące aromaty. To opcja dla tych, którzy za jednym razem przygotować chcą większe ilości kawy (dlatego tak często możemy zobaczyć je w biurach). Jeśli boisz się, że kawa zdąży wystygnąć, zanim skończysz dzbanek – bez obaw, dziś większość urządzeń tego typu posiada specjalne podgrzewane płyty sprawiające, że zachowa ona ciepło przez długi czas. Dostępne są nawet modele w pełni zautomatyzowane: wystarczy ustawić czas, a o wybranej godzinie urządzenie samo zmieli i zaparzy ziarna. W końcu czy jest coś lepszego, niż być być obudzonym zapachem świeżo parzonej kawy?
Ekspresy kolbowe
Któż nie kocha pysznego, esencjonalnego espresso, czy też kremowego latte? To właśnie ekspresy kolbowe pozwalają na ich własnoręczne zaparzenie. Choć wymagają one nieco większej wiedzy i umiejętności w zakresie technik parzenia, nie jest to nic nadzwyczaj trudnego. Co więcej, duża część ludzi uważa ten aspekt za ich pozytyw. Dzięki zgłębieniu każdego elementu całego procesu parzenia i jego opanowaniu do perfekcji stajemy się bowiem pewnego rodzaju ekspertami w tej dziedzinie. Co za tym idzie, znając wpływ każdego z poszczególnych czynników na smak, jesteśmy w stanie końcowy efekt dopasować idealnie do naszych preferencji. Kawa dokładnie taka, jak lubisz! Większość ekspresów kolbowych posiada ponadto półprofesjonalną dyszę do spieniania mleka, pozwalającą na ozdobienie naszego naparu pyszną, kremową pianką. Przy odrobinie wprawy jesteśmy w stanie wykonać nawet latte art, specjalny rysunek mlekiem na powierzchni kawy. Dzięki temu będziemy mogli chociażby obudzić naszą drugą połówkę kawą z pięknym serduszkiem na powierzchni.
Ekspresy automatyczne
To bez wątpienia jedna z największych przyjemności, jakie może sprawić sobie home barista. W końcu automatyzacja całego procesu sprawia, iż jedyne, co musimy zrobić, to nacisnąć przycisk. Tego typu urządzenia są zdolne samemu parzyć kawę, spieniać mleko, a nawet mielić ziarna. Dziś poziom ich zaawansowania doszedł do niespotykanego wcześniej stopnia. Wspomniane już ekspresy automatyczne JURA posiadają przykładowo aż dwa młynki ceramiczne, dzięki czemu możemy w krótkim odstępie czasu parzyć dwa zupełnie różne typy ziaren! To właśnie w tych ekspresach ma miejsce aktualnie największa innowacyjność – warto czytać dostępne na stronach opisy, bowiem funkcje, którymi będziemy mogli się cieszyć po zakupie są często zupełnie niespodziewane. By podać przykład, ekspresy automatyczne JURA posiadają specjalną technologię P.E.P.® (Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej), dzięki któremu parzone przez nas espresso i ristretto jeszcze zyskuje na esencjonalności, a niektóre modele są dziś w stanie nawet przeprowadzać ekstrakcję na zimno, w kilka chwil przygotowując modne cold brew.
Nie ma wątpliwości co do tego, iż świat ekspresów do kawy jest bogaty i różnorodny. Z roku na rok widzimy coraz więcej innowacji i usprawnień, a gama wyboru stale się poszerza. Dzięki temu dziś każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie: niezależnie od tego, czy będzie to ekspres przelewowy dla lubiących większe porcje herbacianych naparów, kolbowy dla tych, którzy chcą zgłębić w najwyższym możliwym stopniu proces parzenia, czy też innowacyjny ekspres automatyczny, jak wspomniane tu modele JURA – ważne jest to, by ekspres po prostu sprawiał ci przyjemność! Mamy nadzieję, iż tym krótkim artykułem udało nam się do pewnego stopnia wyjaśnić wszelkiego rodzaju niejasności związane z podstawowymi typami urządzeń do parzenia kawy.