Garnek gliniany
Garnek rzymski – jaki to rodzaj garnka?
Spis treści
Garnek rzymski jest tradycyjnym naczyniem glinianym, wytwarzanym ze specjalnej, silnie wypalonej gliny. Naczynie może przybierać rozmaite kształty (do wyboru: wersja okrągła, owalna bądź klasyczna).
Garnki gliniane rekomendowane są osobom preferującym apetyczne, jednogarnkowe dania.
Smacznie, zdrowo i bez tłuszczu
Garnki rzymskie nadają się przyrządzania smacznych, lekkostrawnych, a także beztłuszczowych dań – bogatych w szereg wartości odżywczych. Naczynia świetnie prezentują się na stołach, a dodatkowo – umożliwiają jednorazowe przygotowanie posiłku dla kilku osób.
Garnek rzymski – jak go użytkować?
– Przed pierwszym zastosowaniem garnka rzymskiego zaleca się moczenie go w wodzie. Po dokładnym wymoczeniu, naczynie należy umyć w ciepłej wodzie – bez użycia detergentów.
– Przed każdym pieczeniem (użyciem) garnek moczy się przez ok. 15 – 20 min. w zimnej wodzie.
– Gorące naczynie (wyjęte z piekarnika) należy postawić na suchej desce bądź ściereczce.
– Po użyciu garnek trzeba umyć w ciepłej wodzie – bez płynu do mycia naczyń.
– Garnek powinien być przechowywany bez przykrycia – w przewiewnym miejscu.
– Naczynie nie lubi gwałtownej zmiany temperatury.
Jakie potrawy można przyrządzać w garnku rzymskim?
WŚRÓD NAJCZĘŚCIEJ PRZYRZĄDZANYCH DAŃ ZNALAZŁY SIĘ M.IN.:
soczyste mięsa;
aromatyczne ryby;
dania jednogarnkowe (takie jak: risotto, zapiekanki ziemniaczane, warzywa z kaszą i inne);
ciasta;
chleby.
Ceny garnków rzymskich
– Garnek rzymski – okrągły (pojemność: 3 l; średnica: 30 cm) – cena: 79.99 zł.
– Garnek rzymski – klasyczny (wymiary: 26 x 38 cm; idealny dla 6 – 10 osób) – cena: 129.99 zł.
TO WAŻNE: Ceny podane na stronie internetowej mają charakter poglądowy i nie stanowią oferty handlowej w rozumieniu art. 66, par. 1 Kodeksu Cywilnego.
OPINIE NA TEMAT GARNKÓW ZNAJDĄ PAŃSTWO W INTERNECIE!