Jak dbać o emaliowane naczynia ?
Przewodnik o dbaniu o emaliowane naczynia żeliwne
Spis treści
Emaliowane naczynia wymagają czułej i troskliwej opieki, zaczynając od rondli, garnków na patelniach kończąc. Oto przewodnik po gotowaniu i opiece nad tymi pięknymi naczyniami.
Emaliowane żeliwo oferuje szereg zalet. Na początek materiał ten jest bardzo łatwy do czyszczenia. Dzięki śliskiej emaliowanej powłoce, żywność będzie odporna na przywieranie, przypalanie i zaskorupianie się na powierzchni.
Świadomi zdrowia kucharze lubią również emaliowane naczynia, które posiadają zdolność do blokowania przesiąkania żelaza do żywności. Oznacza to, że można używać je do gotowania pomidorów i innych kwaśnych składników, które w przeciwnym razie „współdziałałyby” z normalnym żeliwem.
Kilka innych niesamowitych korzyści
- Emaliowane żeliwo jest bardzo trwałe, zapewniając wiele lat niezawodnego użytkowania.
- Naczynia mogą wytrzymać wysoką temperaturę, więc można w nich smażyć mięso i inne wymagające długiej obróbki termicznej dania
- Żeliwo utrzymuje bardzo dobrze ciepło, dlatego jest idealne do gotowania zup, gulaszy, pieczenia chleba i duszenia
- Ponieważ przewodzi i utrzymuje ciepło tak dobrze, emaliowane żeliwo jest również przyjazne dla środowiska
- Emaliowana powłoka jest nie tylko odporna na przywieranie, ale również na rdzewienie
Aby uzyskać najlepsze rezultaty i cieszyć się dekadami bezstresowego gotowania, postępuj zgodnie z poniższym przewodnikiem po gotowaniu i dbaniu o naczynia emaliowane.
Jak czyścić emaliowane naczynia ?
W przeciwieństwie do swoich wymagających kuzynów, emaliowane naczynia są bardzo łatwe do czyszczenia i pielęgnacji. Naczynia kuchenne można czyścić w zlewie tak samo jak inne naczynia. Użyj płynu do naczyń, gąbki lub miękkiej szczotki, aby dokładnie umyć, a następnie pozostaw do wyschnięcia lub osusz ręcznikiem.
Jak usunąć osad z emaliowanego naczynia ?
Jeżeli na ściankach Twojego emaliowanego garnka lub patelni osadził się osad, istnieje kilka innych metod czyszczenia:
- Wypełnij garnek emaliowany wodą mniej więcej do połowy, a następnie zagotuj na kuchence, aby poluzować przywarte jedzenie.
- Użyj drewnianej łyżki lub podobnego przyboru (unikaj używania metalu), aby zeskrobać zaschnięte jedzenie
- Aby usunąć trudne plamy, zmieszaj roztwór 1/3 wybielacza i 2/3 wody, wlej do garnka i pozostaw do namoczenia.
Jak zapobiec powstawaniu odprysków ?
Emaliowane żeliwo ma bardzo niewiele minusów, a to jest jeden z nich. Jeśli upuścisz lub w inny sposób uderzysz w powierzchnię ciężkim przedmiotem lub przyborem, materiał jest podatny na zarysowania, odpryskiwanie – a w skrajnych przypadkach, pękanie.
Dzieje się tak, ponieważ powłoka emaliowana jest wykonana z materiału podobnego do szkła. Ale nie martw się. Skłamalibyśmy, gdybyśmy powiedzieli, że emaliowane naczynia są „kruche”, ponieważ tak nie jest.
Oto kilka podstawowych wskazówek, jak utrzymać garnki i patelnie w nieskazitelnym stanie
- Unikaj używania metalowych przyborów, jeśli mieszasz, skrobiesz lub w inny sposób pracujesz agresywnie przy garnku; trzymaj się drewnianych łyżek, plastikowych szpatułek i tym podobnych.
- Nigdy nie rozgrzewaj garnka na kuchence; zamiast tego, zawsze upewnij się, że jedzenie lub płynne składniki są umieszczone wewnątrz przed doprowadzeniem bezpośredniego ciepła.
- Unikaj drastycznych zmian temperatury w garnku; podobnie jak w przypadku szkła, przejście od temperatury pokojowej do gorącej (lub zimnej) może spowodować pęknięcia.
Jak przechowywać naczynia emaliowane ?
Częściowym powodem, dla którego emaliowane naczynie jest tak odporne, jest jego ciężar. Ta wrodzona ciężkość może sprawić, że przechowywanie wielu garnków i patelni będzie trudne, ponieważ nie jest bezpieczne układanie ich w stos.
Naczynia emaliowane są piękne, dlatego rozważ wystawienie swoich emaliowanych naczyń żeliwnych na półce lub stojaku na garnki. Podczas przechowywania wewnątrz szafki z innym sprzętem, zawsze używaj czegoś miękkiego jako bufora (szczególnie podczas układania w stos). Możesz użyć gumowych podkładek, ściereczek do naczyń, folii bąbelkowej lub innej wyściółki. Pomoże to zapobiec zarysowaniom.
Co należy i czego nie należy robić z emaliowanym naczyniem?
Jak widać, dbanie o emaliowane naczynia jest całkiem proste. Pamiętaj o poniższych wskazówkach, aby cieszyć się swoimi naczyniami przez całe życie:
- NIE czyść emaliowanego żeliwa w zmywarce; zawsze czyść je ręcznie, ponieważ agresywne działanie wody w zmywarce i wysoka temperatura suszenia mogą je uszkodzić.
- Unikaj wystawiania emaliowanego żeliwa na bezpośredni płomień, chyba że jedzenie lub płyn jest już wewnątrz.
- Używaj drewnianych, nylonowych, silikonowych i podobnych przyborów kuchennych z emaliowanym naczyniem, aby zapobiec odpryskom.