Jak dbać o emaliowane naczynia ?

Przewodnik o dbaniu o emaliowane naczynia żeliwne

Emaliowane naczynia wymagają czułej i troskliwej opieki, zaczynając od rondli, garnków na patelniach kończąc. Oto przewodnik po gotowaniu i opiece nad tymi pięknymi naczyniami.

Emaliowane żeliwo oferuje szereg zalet. Na początek materiał ten jest bardzo łatwy do czyszczenia. Dzięki śliskiej emaliowanej powłoce, żywność będzie odporna na przywieranie, przypalanie i zaskorupianie się na powierzchni.

garnki emaliowane.jpg
Źródło obrazka: https://pixabay.com/pl/service/license

Świadomi zdrowia kucharze lubią również emaliowane naczynia, które posiadają zdolność do blokowania przesiąkania żelaza do żywności. Oznacza to, że można używać je do gotowania pomidorów i innych kwaśnych składników, które w przeciwnym razie “współdziałałyby” z normalnym żeliwem.

Kilka innych niesamowitych korzyści

  • Emaliowane żeliwo jest bardzo trwałe, zapewniając wiele lat niezawodnego użytkowania.
  • Naczynia mogą wytrzymać wysoką temperaturę, więc można w nich smażyć mięso i inne wymagające długiej obróbki termicznej dania
  • Żeliwo utrzymuje bardzo dobrze ciepło, dlatego jest idealne do gotowania zup, gulaszy, pieczenia chleba i duszenia
  • Ponieważ przewodzi i utrzymuje ciepło tak dobrze, emaliowane żeliwo jest również przyjazne dla środowiska
  • Emaliowana powłoka jest nie tylko odporna na przywieranie, ale również na rdzewienie

Aby uzyskać najlepsze rezultaty i cieszyć się dekadami bezstresowego gotowania, postępuj zgodnie z poniższym przewodnikiem po gotowaniu i dbaniu o naczynia emaliowane.

Jak czyścić emaliowane naczynia ?

W przeciwieństwie do swoich wymagających kuzynów, emaliowane naczynia są bardzo łatwe do czyszczenia i pielęgnacji. Naczynia kuchenne można czyścić w zlewie tak samo jak inne naczynia. Użyj płynu do naczyń, gąbki lub miękkiej szczotki, aby dokładnie umyć, a następnie pozostaw do wyschnięcia lub osusz ręcznikiem.

Zobacz też:  Garnki tytanowe

Jak usunąć osad z emaliowanego naczynia ?

Jeżeli na ściankach Twojego emaliowanego garnka lub patelni osadził się osad, istnieje kilka innych metod czyszczenia:

  • Wypełnij garnek emaliowany wodą mniej więcej do połowy, a następnie zagotuj na kuchence, aby poluzować przywarte jedzenie.
  • Użyj drewnianej łyżki lub podobnego przyboru (unikaj używania metalu), aby zeskrobać zaschnięte jedzenie
  • Aby usunąć trudne plamy, zmieszaj roztwór 1/3 wybielacza i 2/3 wody, wlej do garnka i pozostaw do namoczenia.

Jak zapobiec powstawaniu odprysków ?

Emaliowane żeliwo ma bardzo niewiele minusów, a to jest jeden z nich. Jeśli upuścisz lub w inny sposób uderzysz w powierzchnię ciężkim przedmiotem lub przyborem, materiał jest podatny na zarysowania, odpryskiwanie – a w skrajnych przypadkach, pękanie.

Dzieje się tak, ponieważ powłoka emaliowana jest wykonana z materiału podobnego do szkła. Ale nie martw się. Skłamalibyśmy, gdybyśmy powiedzieli, że emaliowane naczynia są “kruche”, ponieważ tak nie jest.

Oto kilka podstawowych wskazówek, jak utrzymać garnki i patelnie w nieskazitelnym stanie

  • Unikaj używania metalowych przyborów, jeśli mieszasz, skrobiesz lub w inny sposób pracujesz agresywnie przy garnku; trzymaj się drewnianych łyżek, plastikowych szpatułek i tym podobnych.
  • Nigdy nie rozgrzewaj garnka na kuchence; zamiast tego, zawsze upewnij się, że jedzenie lub płynne składniki są umieszczone wewnątrz przed doprowadzeniem bezpośredniego ciepła.
  • Unikaj drastycznych zmian temperatury w garnku; podobnie jak w przypadku szkła, przejście od temperatury pokojowej do gorącej (lub zimnej) może spowodować pęknięcia.
Zobacz też:  Garnek do mleka

Jak przechowywać naczynia emaliowane ?

Częściowym powodem, dla którego emaliowane naczynie jest tak odporne, jest jego ciężar. Ta wrodzona ciężkość może sprawić, że przechowywanie wielu garnków i patelni będzie trudne, ponieważ nie jest bezpieczne układanie ich w stos.

Naczynia emaliowane są piękne, dlatego rozważ wystawienie swoich emaliowanych naczyń żeliwnych na półce lub stojaku na garnki. Podczas przechowywania wewnątrz szafki z innym sprzętem, zawsze używaj czegoś miękkiego jako bufora (szczególnie podczas układania w stos). Możesz użyć gumowych podkładek, ściereczek do naczyń, folii bąbelkowej lub innej wyściółki. Pomoże to zapobiec zarysowaniom.

Co należy i czego nie należy robić z emaliowanym naczyniem?

Jak widać, dbanie o emaliowane naczynia jest całkiem proste. Pamiętaj o poniższych wskazówkach, aby cieszyć się swoimi naczyniami przez całe życie:

  • NIE czyść emaliowanego żeliwa w zmywarce; zawsze czyść je ręcznie, ponieważ agresywne działanie wody w zmywarce i wysoka temperatura suszenia mogą je uszkodzić.
  • Unikaj wystawiania emaliowanego żeliwa na bezpośredni płomień, chyba że jedzenie lub płyn jest już wewnątrz.
  • Używaj drewnianych, nylonowych, silikonowych i podobnych przyborów kuchennych z emaliowanym naczyniem, aby zapobiec odpryskom.
Jak dbać o emaliowane naczynia ?
Tagi wpisu:

Wersje językowe

Polish PL English EN German DE Dutch NL French FR Italian IT Spanish ES

Szukaj w serwisie

Galeria garnków

Współpraca

polecane blogi

Istnieje możliwość zamówienia artykułu sponsorowanego w naszym serwisie. Po więcej informacji na temat wpisów płatnych oraz linków reklamowych zapraszamy tutaj: Artykuł sponsorowany