Noże santoku
Nóż prawdziwego szefa kuchni
Spis treści
Nóż Santoku to funkcjonalne połączenie noża szefa kuchni, zwanego Gyuto, z niewielkich rozmiarów tasakiem! Konstrukcja tej klasy sprawia, że akcesorium nadaje się do krojenia i porcjowania rozmaitych produktów spożywczych.
Czym charakteryzuje się nóż Santoku?
PRZEDE WSZYSTKIM:
trwałością,
funkcjonalnością,
wszechstronnością zastosowań,
brakiem tendencji do wyginania się,
wygodą użytkowania (nóż wyposażony został w bezpieczną, antypoślizgową rączkę; warto dodać, że nawet mokra ręka nie jest w stanie zniweczyć twoich planów, rączkę – nawet mokrą dłonią – trzyma się bardzo stabilnie).
UWAGA: na szerokim nożu typu Santoku, z łatwością przeniesiesz pokrojone kawałki warzyw i mięs (na przykład – do garnka)!
Do czego służy nóż typu Santoku?
ZASTOSOWANIE:
porcjowanie mięsa oraz ryb,
siekanie warzyw i ziół,
plastrowanie owoców,
krojenie chleba.
Wymiary
Małe noże typu Santoku: ok. 14 centymetrów.
Największe, tradycyjne noże Santoku: od 16,5 do 18 centymetrów.
Producenci noży Santoku
Lista najpopularniejszych „rzemieślników”:
Miyabi (firma oferująca ręcznie kute noże),
Bob Kramer,
Sirou Kamo,
Chroma,
Gűde.
Kilka cen dla miłośników kultury japońskiej
– Profesjonalny nóż typu Santoku z wysokogatunkowej stali damasceńskiej (WYMIARY: długość ostrza: 16 cm, długość rączki: 12,2 cm) – cena: 799.00 zł za sztukę;
– Nóż Santoku SZEROKI, przeznaczony do krojenia różnego rodzaju produktów, m.in.: warzyw, ryb, mięsa (UWAGA: rękojeść wykonana została z powlekanego drewna Pakka) – cena: 999.00 za sztukę.