Nóż prawdziwego szefa kuchni

Nóż Santoku to funkcjonalne połączenie noża szefa kuchni, zwanego Gyuto, z niewielkich rozmiarów tasakiem! Konstrukcja tej klasy sprawia, że akcesorium nadaje się do krojenia i porcjowania rozmaitych produktów spożywczych.

Czym charakteryzuje się nóż Santoku?

PRZEDE WSZYSTKIM:

trwałością,
funkcjonalnością,
wszechstronnością zastosowań,
brakiem tendencji do wyginania się,
wygodą użytkowania (nóż wyposażony został w bezpieczną, antypoślizgową rączkę; warto dodać, że nawet mokra ręka nie jest w stanie zniweczyć twoich planów, rączkę – nawet mokrą dłonią – trzyma się bardzo stabilnie).

UWAGA: na szerokim nożu typu Santoku, z łatwością przeniesiesz pokrojone kawałki warzyw i mięs (na przykład – do garnka)!

Do czego służy nóż typu Santoku?

Nóż santoku

ZASTOSOWANIE:

porcjowanie mięsa oraz ryb,
siekanie warzyw i ziół,
plastrowanie owoców,
krojenie chleba.

Wymiary

Małe noże typu Santoku: ok. 14 centymetrów.

Największe, tradycyjne noże Santoku: od 16,5 do 18 centymetrów.

Producenci noży Santoku

Lista najpopularniejszych „rzemieślników”:

Miyabi (firma oferująca ręcznie kute noże),
Bob Kramer,
Sirou Kamo,
Chroma,
Gűde.

Kilka cen dla miłośników kultury japońskiej

– Profesjonalny nóż typu Santoku z wysokogatunkowej stali damasceńskiej (WYMIARY: długość ostrza: 16 cm, długość rączki: 12,2 cm) – cena: 799.00 zł za sztukę;
– Nóż Santoku SZEROKI, przeznaczony do krojenia różnego rodzaju produktów, m.in.: warzyw, ryb, mięsa (UWAGA: rękojeść wykonana została z powlekanego drewna Pakka) – cena: 999.00 za sztukę.