Szef z nożem w ręku

Nóż szefa kuchni? Co to takiego? To duże narzędzie z szerokim ostrzem oraz tzw. „brodą”

Podział noży ze względu na materiał wykonania

noże ze stali węglowej,
noże ze stali nierdzewnej,
noże ze stali nierdzewnej – wysokowęglowej,
noże tytanowe,
noże ceramiczne.

Które noże najlepiej sprawdzają się w kuchni? Naturalnie tytanowe i ceramiczne. Warto jednak wspomnieć, że pozostałe narzędzia także posiadają wiele cech dodatnich.

KILKA SŁÓW O KAŻDEJ Z WERSJI:

Nóż szefa kuchni

Noże ze stali węglowej to narzędzia cechujące się dużą twardością. Akcesoria długo trzymają ostrość i łatwo dają się naostrzyć.
WADY: nie są trwałe oraz bywają kruche.

Noże ze stali nierdzewnej to produkty wymagające odpowiedniej pielęgnacji. Elementy wykazują małą odporność na kwasy, dlatego też (pod wpływem soków bądź soli) mogą rdzewieć i odbarwiać się.
PAMIĘTAJ: noże należy osuszyć po każdym użyciu!

Noże ze stali nierdzewnej – wysokowęglowej nie odbarwiają się (dzięki zawartości chromu) i przez długi czas trzymają ostrość.

Noże tytanowe charakteryzują się niezwykle trwałym oraz ostrym ostrzem. Jeśli zamierzasz przez długi czas cieszyć się kuchennymi pomocnikami, zdecyduj się na modele tytanowe (wersje pokryte powłoką tytanową szybko tracą swoje właściwości).

Noże ceramiczne to akcesoria dla osób lubiących kroić duże ilości artykułów spożywczych.

Więcej zalet noży

ogromny wybór produktów (DO WYBORU: typowe noże europejskie oraz modele japońskie),
duża wytrzymałość,
stabilność,
trwałość.

Tyle zapłacisz za nóż szefa kuchni

– Nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej (kolor: CZARNY/POMARAŃCZOWY) – cena: 50.99 zł za sztukę;
– Japoński nóż szefa kuchni (UWAGA: produkt nadaje się do krojenia warzyw i ziół oraz małych kawałków mięsa i ryb) – cena: 340.00 zł za sztukę.