Nóż japoński
Mali, wielcy pomocnicy
Spis treści
Noże japońskie to mali, wielcy pomocnicy kuchenni, zdobywający coraz większą popularność wśród Polaków.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁ I DOWIEDZ SIĘ, KTÓRY NÓŻ NAJLEPIEJ SPRAWDZI SIĘ W TWOJEJ KUCHNI!
Rodzaje noży japońskich
Gyuto,
Santoku,
Usuba,
Sujihiki,
Nóż uniwersalny,
Yanagiba,
Nakiri,
Deba.
Kilka słów na temat każdego z noży!
Gyuto to nóż wielofunkcyjny, wyglądem zbliżony do europejskiego noża szefa kuchni. Nóż nadaje się do filetowania, krojenia mięsa oraz szatkowania.
UWAGA: Gyuto z tradycyjną rękojeścią japońską nazywany jest Wa – Gyuto.
Santoku (w wolnym tłumaczeniu) oznacza „trzy cnoty”. Jak mamy to rozumieć? „Trzy cnoty” to odniesienie do krojenia, szatkowania oraz plastrowania. Podobnie jak Gyuto, Santoku zaliczany jest do noży wielofunkcyjnych i cieszy się coraz większą popularnością wśród europejskich kucharzy.
Usuba to nóż przypominający mały tasak, jednakże, w przeciwieństwie do tasaka, wyposażony jest w bardzo cienkie ostrze, dzięki czemu idealnie nadaje się siekania i krojenia warzyw.
Sujihiki to odpowiednik tradycyjnej, japońskiej Yanagiby. Wyposażony w długie i wąskie ostrze, stosowany bywa do krojenia, filetowania i plastrowania.
Nóż uniwersalny, jak sama nazwa wskazuje, to akcesorium wykorzystywane do licznych prac kuchennych. Posiadając model uniwersalny, możesz śmiało szatkować oraz kroić warzywa i mniejsze kawałki mięsa lub ryb.
Yanagiba to typowy nóż mistrzów sushi, przeznaczony do robienia wybornego sushi oraz sashimi. Nóż posiada długie i wąskie ostrze, dzięki czemu nadaje się do krojenia i plastrowania.
Nakiri jest nożem wykorzystywanym do siekania i krojenia warzyw.
Deba to urządzenie do „ciężkich” prac kuchennych. Nóż wyposażony w grube i ciężkie ostrze, nadaje się do oprawiania ryb oraz odcinania łbów/ogonów, można nim również filetować.
Zalety noży japońskich
niesamowita ostrość oraz twardość stali (od 60 do 64 HRC),
ogromny wybór nowoczesnych produktów,
doskonałe na prezent,
trwałość na lata.
Jeśli cenisz sobie praktyczne rozwiązania w kuchni, zdecyduj się na noże japońskie – kute!
Kilka cen dla zainteresowanych
– Japoński nóż kucharza SANTOKU HAIKU (18 cm) – cena: 279.60 zł;
– Japoński nóż szefa kuchni GYUTO (230 mm) – cena: 567.00 zł.
WIEDZ, ŻE: ceny mają charakter poglądowy!