Nóż, bez niego ani rusz…

Noże kuchenne to prawdziwe „bogactwo” każdej pani domu! Dostępne w wielu ciekawych wariantach, dają możliwość tworzenia wyśmienitych dań i przekąsek. Poniżej znajdziesz kilka cennych podpowiedzi, które ułatwią ci pojęcie decyzji!

Podział noży kuchennych ze względu na przeznaczenie

nóż z ząbkowanym ostrzem (zazwyczaj długi, używany do krojenia świeżego pieczywa/chleba; nożem z ząbkowanym ostrzem można także filetować duże ryby oraz ciąć mrożonki),
„jarzyniak” (czyli mały nóż z cienkim, ostro zakończonym ostrzem, służący do obierania owoców i warzyw),
cienki, długi nóż kuchenny (innymi słowy, nóż do krojenia wędlin, serów i warzyw w plastry),
cienki, krótki oraz ostro zakończony nóż (czyli narzędzie do oczyszczania ryb oraz mięs),
nóż szefa kuchni (na ogół duży i długi, przeznaczony jest do siekania warzyw oraz cięcia dużych kawałków mięs),
tasak (czyli duży i szeroki nóż kuchenny, wykorzystywany do siekania twardych produktów oraz ćwiartowania mięs),
nóż do sera (cienki i zagięty nóż, służący głównie do krojenia i układania różnych gatunków sera),
obierak do warzyw (czyli nożyk używany wyłącznie do obierania warzyw i owoców z cienkiej skórki).

Ze względu na materiał wykonania, noże kuchenne dzielimy na:

Noże kuchenne

noże ze stali nierdzewnej,
noże ze stali nierdzewnej (wysokowęglowej),
noże ze stali nierdzewnej (pokrytej tytanem),
noże ze stali nierdzewnej (pokrytej teflonem),
noże ceramiczne,
noże drewniane.

Zalety nowoczesnych noży kuchennych

trwałość,
niezwykła ostrość,
bogaty asortyment,
duży wybór materiałów,
wysoka jakość wykonania,
bezpieczne + antypoślizgowe rączki/uchwyty.

Rękojeść (rączka)

Nowoczesne noże kuchenne wyposażone zostały w praktyczne rączki do trzymania, dzięki którym łatwiej i bezpieczniej manewrować nożem. Przed ostatecznym zakupem produktu, warto dopasować kształt rękojeści do dłoni.

Materiał wykonania rączek:

guma,
metal,
plastik,
drewno.

Najmniej wytrzymałym tworzywem jest drewno. Podczas użytkowania noża oraz w warunkach dużej wilgotności, drewniana rączka może:

luzować się,
rozwarstwiać się,
odpadać.

Orientacyjny cennik produktów

– Nóż kuchenny ze stali nierdzewnej ZIELONY, wyposażony w antypoślizgową rękojeść – cena: 18.50 zł/szt.;
– Nóż kuchenny (długość ostrza: 20 cm) – cena: 297.00 zł/szt.