Nóż masarski
Jakie powinny być nowoczesne noże masarskie?
Spis treści
PRZEDE WSZYSTKIM:
bezpieczne,
wygodne,
trwałe.
Podział noży masarskich ze względu na rodzaj pracy (obróbki mięsa)
– noże do trybowania (przeznaczone do oddzielania mięsa od kości),
– noże do skórowania (stosowane do oddzielania skóry od mięsa),
– noże do krojenia (inaczej noże do podziału mięsa: na mięso, tłuszcz, ścięgna itd.),
– noże uniwersalne (czyli akcesoria wykorzystywane do rozmaitych czynności kuchennych).
Noże masarskie i ich zalety
trwałość,
najwyższa jakość wykonania,
duży wybór funkcjonalnych produktów,
odporność na ścieranie, rdzę i przebarwienia,
rozpięty wachlarz możliwości kolorystycznych (dotyczy rękojeści),
wszechstronność zastosowań (noże masarskie używane bywają w gastronomii oraz w przemyśle spożywczym, przeznaczone są także do użytku domowego),
ergonomiczne, profilowane i nitowane rękojeści nie ślizgające się w dłoni (wybrane modele),
wygoda użytkowania (krojenie przy użyciu noży masarskich jest szybkie, płynne i bezpieczne).
!!! UWAGA !!!
Dokładnie wyważone noże masarskie nie obciążają nadgarstków w trakcie krojenia produktów!
Wzorcowy cennik noży masarskich
1).
– Nóż do skórowania (UWAGA: produkt nadaje się do krojenia, bywa również używany jako nóż uniwersalny).
Wymiary:
długość ostrza: 125 mm
długość z rękojeścią: 270 mm
Cena: 65.80 zł za sztukę.
2).
– Nóż kuchenny – MASARSKI (15 cm), wyposażony w drewnianą, profilowaną, ergonomiczną oraz nitowaną rękojeść.
Cena: 25.90 zł za sztukę.
3).
– Nóż masarki – blokowy.
Długość:
– 18 cm
Kolor:
– niebieski
Cena: 66.50 zł za sztukę.