Nóż i…już!

Gotujesz, kreujesz, tworzysz, porcjujesz­? Potrzebujesz zatem poręcznego noża kuchennego.
Poniżej znajdziesz szereg praktycznych podpowiedzi oraz dopasujesz nóż do aktualnych potrzeb i możliwości.

Podział noży kuchennych ze względu na przeznaczenie

długi nóż z ząbkowanym ostrzem (nóż służy do krojenia pieczywa oraz filetowania dużych ryb i cięcia mrożonek),
tzw. „jarzyniak”, czyli mały nożyk z cienkim, ostro zakończonym ostrzem,
cienki i długi nóż – do krojenia warzyw, serów i wędlin w plastry,
nóż do oczyszczania mięs i ryb (cienki, krótki, ostro zakończony),
nóż szefa kuchni (duży, długi, przeznaczony do siekania warzyw oraz cięcia dużych mięs),
tasak – duży, szeroki nóż, używany do ćwiartowania mięs i siekania dużych, twardych produktów,
nóż do sera – cienki, zagięty,
obierak do warzyw.

Podział noży kuchennych ze względu na materiał wykonania

Rodzaje noży

noże ze stali nierdzewnej,
noże ze stali nierdzewnej – wysokowęglowej,
noże ze stali nierdzewnej – pokrytej tytanem,
noże ze stali nierdzewnej – pokrytej teflonem,
noże ceramiczne,
noże drewniane.

Nutka orientu…

RODZAJE JAPOŃSKICH NOŻY KUCHENNYCH:

Gyuto – nóż wielofunkcyjny, przeznaczony do filetowania, szatkowania oraz krojenia mięsa; UWAGA: nóż Gyuto z tradycyjną, japońską rękojeścią nazywany jest Wa – Gyuto,
Santoku (czyli japoński odpowiednik noża szefa kuchni; akcesorium używane jest do krojenia, szatkowania i plastrowania),
Usuba – nóż stosowany do siekania oraz krojenia warzyw,
Sujihiki – odpowiednik japońskiej Yanagiby; nóż wyposażony w długie i wąskie ostrze, świetnie nadaje się do krojenia, filetowania i plastrowania,
Nóż uniwersalny, jak sama nazwa wskazuje, to produkt wykorzystywany do większości prac kuchennych (posiadając nadmienione akcesorium, użytkownik ma możliwość efektywnego krojenia i szatkowania ulubionych artykułów spożywczych),
Yanagiba – podstawowy nóż mistrzów sushi,
Nakiri – wersja przeznaczona do siekania i krojenia warzyw,
Deba – nóż do „zadań specjalnych”, stosowany do oprawiania ryb oraz odcinania łbów i ogonów, przeznaczony także do filetowania,
Takobiki – nóż do krojenia ośmiornic,
Mukimono – japoński nóż do tworzenia niecodziennych „dekoracji”,
Kamagata – Usuba (nóż wielofunkcyjny, kształtem zbliżony do wersji typu Santoku).