Jaki okap kuchenny
Okap do kuchni
Spis treści
Jaki okap wybrać? Jaki wariant (tj. okap) kuchenny zamontować w swoim aneksie? Pochłaniacz czarny czy biały? Tradycyjny czy nowoczesny? Okap kuchenny kominowy, wyspowy, teleskopowy czy inny? To odwieczne pytania towarzyszące nam podczas wyboru tej klasy sprzętu wentylacyjnego. Zadanie nie jest (jak się z pozoru wydaje) proste i banalne (wymaga od nas wiedzy na temat w/w akcesoriów kuchennych oraz zdecydowania i… zasobnego portfela). To, jaki okap (czarny, beżowy czy inny) zamontujemy w naszej kuchni, zależy bowiem od wielu czynników.
Jaki okap wybrać?
Rodzaje okapów kuchennych:
1). Okap podszafkowy (wariant stosunkowo niedrogi, bardzo popularny wśród naszych rodaków, mocowany pod szafką kuchenną bądź przytwierdzany bezpośrednio do ściany; zajmuje mało miejsca, toteż polecany bywa właścicielom niewielkich aneksów).
2). Okap wyspowy (wersja nowoczesna, przeznaczona dla osób ceniących innowacyjne rozwiązania techniczne, montowana do sufitu – dzięki czemu, akcesorium może wisieć w dowolnym miejscu; okap wyspowy to model stosunkowo drogi, charakteryzujący się sporymi rozmiarami).
3). Okap kominowy (model wiszący samodzielnie, cieszący się ogromną popularnością, montowany nad kuchenką – tuż przy ścianie, służący do aranżacji nowoczesnych/minimalistycznych pomieszczeń kuchennych).
4). Okap teleskopowy – do zabudowy (opcja bardzo wydajna, wyposażona w ruchomą „szufladę”).
Okap w kuchni być musi! Jaki jednak pochłaniacz wybierzesz, to już oczywiście twoja nieprzymuszona wola…
Jaki okap kuchenny?
Filtry okapowe (rodzaje):
– filtry przeciwtłuszczowe (warianty zatrzymujące cząsteczki tłuszczu, wydostające się wraz z parą wodną w trakcie procesu gotowania, tudzież smażenia, opcje chroniące silnik oraz wewnętrzną obudowę okapu przed zabrudzeniem);
– filtry metalowe (wersje wyjątkowo efektywne i bardzo żywotne – nie trzeba ich wymieniać; zabrudzone elementy metalowe należy dokładanie umyć w ciepłej wodzie bądź w zmywarce – raz na cztery miesiące);
– filtry węglowe (warianty pochłaniające nieprzyjemne zapachy, wytwarzane podczas gotowania czy smażenia, bardzo skuteczne, pracujące od kilku miesięcy do roku);
– filtry fizelinowe (opcje najczęściej spotykane w pochłaniaczach podszafkowych, wytwarzane z włókniny, neutralizujące tłuszcz oraz zabrudzenia, do wymiany co kilka miesięcy).
Okap kuchenny – biały
Opinie w kwestii tej klasy produktów kuchennych (tj. pochłaniaczy) są bardzo zróżnicowane (zależą od gabarytów kuchni, zasobu portfela potencjalnego klienta oraz od upodobań dekoratorskich).
Okap kuchenny to istotny element aranżacyjny, warto postawić na zadowalający nas model.