Opakowania cukiernicze
Niezbędne opakowania w cukiernictwie
Spis treści
Pudełka cukiernicze przydadzą się nie tylko w cukierni, restauracji i sklepie, ale także domu. Pojemniki na słodkości sprawdzą się podczas przechowywania, transportu i sprzedaży wypieków. Możemy w nie pakować torty, ciasta, ciasteczka, tarty, babeczki, muffinki, pączki i placki na wynos. Pudełka kartonowe (i nie tylko) na wypieki występują w wielu różnych odmianach, o których opowiemy poniżej.
Opakowania cukiernicze – zalety
Pudełka zapewnią wypiekom skuteczną ochronę przed uszkodzeniami i uderzeniami, wilgocią, promieniami słonecznymi i zmiennymi temperaturami. Ułatwiają transport, a także pozwalają na ich odpowiednie wyeksponowanie. Zabezpieczą ciasto przed rozkruszeniem lub rozwarstwieniem się. Wyścielenie pojemnika na ciasto folią spożywczą pomoże w utrzymaniu odpowiedniej temperatury i zapobiega przyklejaniu się wyrobu cukierniczego do powierzchni opakowania.
Opakowania kartonowe na wyroby cukiernicze
Tekturowe opakowania dobrze znoszą zarówno niską, jak i wysoką temperaturę. Są ekologiczne, przyjazne środowisku, łatwe do złożenia i magazynowania – rozłożone nie zajmują zbyt dużo miejsca.
Plastikowe opakowania
Pudełko plastikowe jest wytrzymałe i stabilne. Może być całe przezroczyste lub tylko z pokrywką przezroczystą – dzięki temu produkty przechowywane w nim będą widoczne dla wszystkich.
Jak wybrać odpowiednie pudełka cukiernicze?
Przy wyborze opakowania na wyroby cukiernicze należy zwrócić przede wszystkim uwagę na rodzaj, kształt i wielkość wypieku.
Materiał, z którego wykonane są pudełka, musi być dostosowany do bezpośredniego kontaktu z żywnością, a także nie powinien wpływać na smak i zapach produktu.
Pudełka na wypieki – rodzaje
Na rynku dostępny jest bardzo szeroki wybór opakowań. Cukiernicy korzystają z najróżniejszych opakowań dopasowanych do kształtu i rodzaju wypieków, a producenci wychodzą im naprzeciw, proponując coraz to nowe rozwiązania. Oto zbiór kilku najszerzej wykorzystywanych typów opakowań cukierniczych:
Pudełko na ciasto z okienkiem
Pudełko z okienkiem będzie idealne do tortów i ciast, ale też do pierników i babeczek. Szczególnie, jeżeli te wypieki są na sprzedaż. Transparentne okienko świetnie eksponuje produkt i zachęca klienta do jego zakupu.
Walentynkowe ciasto
Pudełko z okienkiem w kształcie serca będzie idealnym rozwiązaniem na zapakowanie ciasta na walentynki.
Składane pudełka na ciasto
Składane pudełka cukiernicze są łatwe w użyciu i sprawdzą się w przypadku wyrobów urodzinowych i okolicznościowych. Poręczne uchwyty i duże wymiary pozwolą na bezpieczne przetransportowanie tortu z cukierni lub piekarni.
Pudełko na tort piętrowy
Zabezpieczenie tortu wykonanego na zamówienie jest niezwykle ważne. Musimy dopilnować, aby ciasto dotarło w nienaruszonym stanie, a w szczególności aby dekoracje wykonane z masy cukrowej lub inne jego elementy nie uległy uszkodzeniu.
Opakowania na tort piętrowy składają się z trzech elementów – spodu, środkowej obwoluty oraz wieka. Ta konstrukcja sprawia, iż łatwo można ustawić wypiek na spodzie, po czym nasuwamy obwolutę – co daje nam pełna kontrolę nad opakowaniem w momencie pakowania. Jest to idealne rozwiązanie w przypadku wypieków na wesele. Możesz zdecydować się na pudełko białe lub przeźroczyste.
Plastikowe przezroczyste pudełko
Przeźroczyste opakowania na wyroby cukiernicze są bardzo uniwersalne i wytrzymałe. Opakowania cukiernicze tej kategorii występują w różnych kształtach i rozmiarach, bez problemu dopasujemy je do każdego produktu.
Okrągłe pudełko
W okrągłym pudełku przechowamy nie tylko ciasto, ale także możemy bezpiecznie przenieść lody, torty i inne wypieki o kolistym kształcie.
Pudełko na połowę tortu
Na weselu świetnie sprawdzi się pojemnik na połowę tortu. Ma on kształt półokręgu i pozwala na bezpieczne przenoszenie części wypieku. Sprawdzi się też przy ciastach o mniejs standardowych kształtach, np. półksiężyca.
Podłużne pudełko
Prostokątne, podłużne pudełko będzie idealne do zapakowania makaroników, ciastek lub babeczek. Nadaje się też bardzo dobrze do ciast pieczonych w tradycyjnych prostokątnych tackach.
Karton na pączki
Składane pudełko na pączki to szybki sposób na bezpieczne przetransportowanie pączków, babeczek i podobnych wypieków do cukierni lub innych klientów. Dostępne są w wersjach na różną ilość sztuk.
Pudełko z nadrukiem
Dużym powodzeniem cieszy się nadruk na pudełkach. Może to być nadruk świąteczny (np. śnieżynki lub choinki na pudełku w którym są bożonarodzeniowe ciastka), florystyczny, logo firmy, życzenia urodzinowe, podziękowania lub inne miłe treści i wiadomości.
Spody kartonowe
Krążki lub prostokąty pod tort lub ciasto podtrzymają je na specjalnej powierzchni i pozwolą na szybkie przekazanie ciasta klientowi. Pełnią także rolę dekoracyjną.
Kolorowe pudełko
Zróżnicowanie kolorystyczne także ma znaczenie. Białe pudełko jest klasycznym rozwiązaniem, pasującym do każdej okazji. Przezroczyste opakowanie pozwala na pełne wyeksponowanie produktu. Wielu producentów oferuje też przeróżne wersje kolorystyczne, które można dobrać do okazji czy np. gustu solenizanta.
Pudełka cukiernicze – podsumowanie
Opakowania na wypieki cukiernicze to przede wszystkim praktyczne pojemniki, które zabezpieczą wypiek przed uszkodzeniami czy warunkami atmosferycznymi. Kupując je, należy zwrócić uwagę, czy mają wymagane atesty na kontakt z żywnością. Dużą zaletą tego typu pudełek jest możliwość zakupu hurtowego i związana z tym niska cena. Opakowania te znajdą zastosowanie w cukierniach, restauracjach, piekarniach, sklepach spożywczych i wielu innych miejscach, w których są przygotowywane lub sprzedawane wypieki.