Jak układać sztućce

Sztućce na stole – w jakiej kolejności powinny zostać ułożone?

Eleganckie przyjęcie, kolacja w gronie rodzinnym, mini party, bankiet – te oraz inne uroczystości (w towarzystwie najbliższych, a także znajomych) zobowiązują nas do zachowania podstawowych, ogólno przyjętych zasad. Należy pamiętać, że stół, a także to, co się na nim znajduje, nie powinno być dziełem przypadku, a z góry zaplanowanym działaniem. Każdy talerz, talerzyk czy widelec musi znaleźć się na właściwym miejscu. A zatem – jak powinno wyglądać prawidłowe ułożenie sztućców? Po której stronie należy
położyć nóż, a po której widelec? Jak układać sztućce na stole, aby goście nie czuli się skrępowani? Poniżej ilustrujemy Państwu podstawowe zasady savoir-vivre’u stołowego, zapewniające powodzenie każdego przyjęcia.

SZTUĆCE NA STOLE

Ulozenie Sztuccow

Źródło obrazka: http://www.newelhome.com/view/2017/07/cutlery_arrangement_on_dining_table_znok0fq0oz.jpg

Sztućce należy układać według zasady „od zewnętrz do wewnątrz”, tzn. według kolejności podawanych dań. Zacznijmy od prawej strony talerza. Po prawej stronie umieszcza się na ogół noże, łyżeczki, łyżki, a także widelec do spożywania owoców morza. W zależności od rodzaju serwowanych potraw, układ powinien wyglądać następująco:

– nóż do dania głównego,
– nóż do ryb,
– nóż do zakąski,
– łyżeczki – do kawy oraz herbaty,
– łyżka do jedzenia zupy,
– widelec do konsumowania owoców morza.

Po lewej stronie talerza znajdziemy natomiast:

– widelec do dania głównego,
– widelec do ryb,
– widelec do spożywania zakąsek.

Z jakich elementów powinno składać się kompletne nakrycie dla jednej osoby?

Kompletne nakrycie powinno uwzględniać nie tylko talerz oraz sztućce, ale również kieliszki (nawet 5 różnych kieliszków). Bardzo ważne jest również, aby na stole znalazła się serwetka.

Jak ułożyć sztućce na talerzu w trakcie jedzenia lub po zakończeniu posiłku?

Sztućce położone na talerzu tak, aby tworzyły kąt prosty, oznaczają, że konsument jeszcze nie skończył jedzenia.
Nóż oraz widelec ułożone równolegle, sygnalizują, że gość właśnie zakończył spożywanie posiłku.

Dodatkowe wskazówki, które ułatwią Państwu życie

Jedząc sałatę, nie używamy noża. Można ją rozdrabniać jedynie przy użyciu widelca.
Gotowanych ziemniaków nie należy kroić nożem. Podobnie jak sałatę, rozdrabniamy je widelcem.
Chleb, jako dodatek, spożywamy odłamując po kawałeczku. Nie gryziemy kolejnych kawałków.

Sztućce na stole
Tagi wpisu:

Wersje językowe

Szukaj w serwisie

Galeria sztućców

Współpraca

polecane blogi

Istnieje możliwość zamówienia artykułu sponsorowanego w naszym serwisie. Po więcej informacji na temat wpisów płatnych oraz linków reklamowych zapraszamy tutaj: Artykuł sponsorowany